Tolik lidí v našem okolí denně vzdává své úsilí o změnu stravovacích návyků k lepšímu. Nebo si pořád stanovují nové a nové začátky. Možná to znáte z osobní zkušenosti: „Od pondělí již skutečně vynechám pečivo“, „od příštího měsíce již žádné sladkosti!“… Pravděpodobně jste si doposud mysleli, že to, co vám nebo vašim přátelům chybí, je disciplína. Je tomu skutečně tak?
Disciplína se v oblasti výživy většinou pojí s následováním pravidel jednoho výživového směru nebo instrukcí jednoho výživového poradce. Jsme ochotni přemoct své chutě. Odříkat si to, co jsme měli vždy rádi. Omezit se natolik, aby každý náš chod byl v souladu se zásadami vybraného výživového směru nebo plánu. Jak dlouho je takový přístup k stravování udržitelný? I v oblasti stravování můžeme časem vyhořet… Proč, když se tolik snažíme být disciplinovaní?
Protože existuje mnohem důležitější element, který bychom my všichni v souvislosti se stravováním měli rozvíjet.
FILTRUJ VODU BEZ PLASTŮ
s Binchio aktivním uhlím špičkové kvality, které absorbuje z vody chlór a další nečistoty. Udělej další krůček pro zdravější planetu.
Tím elementem je VZTAH.
Klíčem k udržení si zdravého způsobu stravování je nanovo si definovat – redefinovat – vztah k zdravému jídlu.
Vytvořte si nový vztah k jídlu a udržte si zdravý způsob stravování již natrvalo
V našem okolí jsme vypozorovali zejména dva přístupy k jídlu a výživě. Ačkoliv je ten druhý „lepší“, není zárukou, že se zdravá výživa stane součástí vašeho života jednou provždy.
1. (Ne)gramotnost v oblasti výživy
Potravinové korporace, potravinové řetězce, řetězce rychlého občerstvení, sítě kaváren a další obchodníci prostřednictvím komerčních médií formují náš vztah k jídlu již od dětství. Někdy sofistikovaným[1] a někdy zase primitivním způsobem nás všichni vyzývají, abychom jedli víc a častěji, než potřebujeme (a většinou i nezdravěji, protože nezdravé jídlo je návykovější a zatím většinou i levnější alternativou). Ve školách jsme se toho o jídle moc nenaučili. Gramotnost v oblasti zdravé výživy je součástí klasického vzdělání jen okrajově (a povrchně).
Tímto se náš vztah k jídlu značně zdeformoval a zredukoval již od dětství… Pro většinu z nás jídlo přestavovalo hlavně palivo, nástroj k zasycení. Když bylo toto palivo navíc i chutné nebo zlepšovalo naši image, tím líp.
Steven Gagné, expert v oblasti energetiky jídla, to vystihl následujícími slovy:
„Až bude více lidí vnímat své jídlo jako něco více než každodenní potřebu, potom se v médiích tato změna srdce a mysli nepochybně odrazí. Do té doby je reklama a propagace jídla jednoduše obchod, jenž pomáhá s výběrem jídla těm, kdo si jídlo nevyberou sami.“[2]
2. Přehnaně „akademický“ přístup k jídlu
Mnohým lidem se ale navzdory mediálnímu smogu a nedostatku školní edukace přece jenom podařilo obrátit pozornost na další významnou souvislost – na vliv jídla na naše zdraví a celkovou vitalitu. I když pravidelně čtou obrovské penzum informací ohledně zdravé výživy, přece jen se mnohým z nich nedaří udržet si disciplínu v zdravém stravování. Proč?
Protože sice změnili druh jídla, které jí, ale nezaměřili se na vytvoření vztahu se zdravým jídlem.
Lidé s „akademickým přístupem“ vnímají zdravé jídlo jako objekt svého zkoumání. Snaží se ho „prozkoumat“ čtením etiket nebo prodejních článků různých e-shopů či blogerů. Zajímají se o množství vitamínů a stopových prvků. Srovnávají číselné údaje nutričních hodnot jednotlivých potravin. Kalkulují jako matematici, která z variant zdravého jídla je pro ně „výkonnějším palivem“.
Jenomže jídlo zdaleka není jen naším palivem. Protože naše tělo zdaleka není jenom strojem. Jídlo se nás dotýká zvenku i zevnitř. Jídlo má vztah i k naší mysli. Má velký prostor v našich vzpomínkách. Dotváří chvíle, které trávíme s jinými lidmi, nebo chvíle o samotě, které jsou neméně cenné. A na pochopení těchto souvislostí musí zapracovat každý z nás, kdo má zájem si vytvořit a trvale udržet zdravý způsob stravování.
Jaký postoj tedy k jídlu zaujmout, aby se zdravé stravování stalo trvalou součástí vašeho života? Vytvořte si se zdravým jídlem „vztah na celý život“!
Tady je několik užitečných rad, jak začít.
1. Využijte sílu představivosti a asociace v oblasti zdravé stravy.
Chcete-li si cokoliv efektivně zapamatovat, musíte si to spojit (asociovat) s něčím pro vás už známým. Třeba při slovu „vánočka“ se vám v hlavě okamžitě vynoří obraz ručně pletené vánočky, ucítíte ořechovo-máslovou vůni čerstvě upečeného pečiva, vzpomenete si na vaši babičku, na Vánoce…
Využijte princip představivosti a asociace i v oblasti zdravé stravy. Vytvořte si co nejvíc barvitých a pozitivních asociací se zdravou stravou (obrazů, vzpomínek, myšlenek, zážitků, emocí). Čím víc vazeb na zdravé jídlo si vytvoříte, tím větší je šance, že na zdravé stravě vydržíte dlouho.
Jenom několik příkladů, jak si rychle vytvořit pozitivní asociace se zdravým jídlem:
Neoddělitelnou součástí přátelských posezení je jídlo. Během domácích posezení s přáteli servírujte místo nezdravých alternativ typu „chipsy a sušenky“ chutná, atraktivně vypadající zdravá jídla. Představujte si, že jste třeba jako Jamie Olivier v některé z epizod, když kličkuje na svém skútru po farmářských trzích a nakupuje čerstvé jídlo na večer s přáteli:).
Choďte na zdravé večeře s přáteli. Bavte se během večera o tom, jak vám dané jídlo chutná. Objevujte a komentujte i vůně či barvy těchto zdravých variant.
Když máte špatnou náladu, začněte volit zdravé varianty pochutin. Když máte pohodovou náladu, začněte volit… také zdravé varianty pochutin. (Když vás popadne špatná nálada, sáhněte po oříšcích, po čokoládě s hodně vysokým procentem kakaa nebo si pomelte sezam s medem. Věřte, že s těmito životabudiči se vám nálada za chvíli zvedne. Vaše špatná nálada se nenápadně změní na chvíli, kterou si vychutnáte.). Jezte zdravé dezerty (např. raw dezerty).Servírujte si zdravá jídla během chvílí oddechu a pohody se svým partnerem.
Mezi vaše oblíbené momenty z cestování a dovolených patří jistě i ochutnávání nových jídel. Zkuste ochutnávat zdravá a čerstvá lokální jídla. Vyhýbejte se nadnárodním řetězcům. Ty vám místní kulturu přiblíží jen těžko… Okuste zdravé produkty z místní tržnice, zdravější jídla z tradičních restaurací nebo nejlíp přímo od domácích. Tak si spojíte zdravé a poctivé lokální chutě se vzpomínkami na krásné chvíle.
Volte sezónní jídla jak doma, tak i na dovolené v zahraničí. V létě ochutnávejte čerstvá syrová jídla plná lokálních ingrediencí (např. ovocné a zeleninové saláty, šťávy, smoothies, sýry, vína). V zimě si po procházce dopřejte chutnou zahřívající zeleninovou polévku.
2. Nekvalitnímu obsahu z oblasti výživy odřízněte cestu do vaší mysli. Nahraďte ho přísunem kvalitních informací ze světa zdravého jídla.
Začněte si nenásilně vytvářet dlouhodobý kontakt se zdravým jídlem prostřednictvím kvalitního wellness obsahu, který je volně dostupný na internetu. Nejjednodušším řešením bude, když si najdete kvalitní wellness portál nebo blog, který se zčásti (ale ne úplně) zabývá i zdravou výživou. Můžete si ho nastavit jako home page, ale úplně postačí, když si nastavíte odběr novinek e-mailem z jednoho či dvou takových wellness portálů. Tím si zabezpečíte, že se téma zdravého jídla udrží ve vaší pozornosti, ale současně vám nezačne po chvíli lézt na nervy.
3. Buďte aktivní.
Tady není co řešit. Zdravá strava a pohyb jdou ruku v ruce. Je velká pravděpodobnost, že pravidelný sport ve vás udrží a podpoří stabilní zájem o regeneraci prostřednictvím kvalitní stravy. Chcete-li své sportovní výkony zlepšovat, na zdravé stravování nezapomínejte.
4. Bavte se o zdravém jídle.
Zdravé jídlo se musí stát součástí vašeho běžného slovníku.
Pokud to jde, diskutujte s přáteli nebo rodinou na téma zdravé stravy. Ale nehádejte se, spíš se obohacujte o různé názory a naučte se je respektovat (právě tady mají resty mnozí zarytí fanoušci jednoho výživového směru). Různé úhly pohledů vám můžou pomoci vypěstovat si kritické myšlení potřebné na to, abyste se v záplavě informací o zdravé stravě neztratili. 🙂
Odpovídejte trpělivě na otázky ohledně vaší motivace k zdravé stravě. Začnou-li se vaši blízcí víc zajímat o problematiku zdravé stravy, pak se ptejte na jejich nové zkušenosti. Čas od času se pobavte o tom, co zdravého jste si doma připravili. Vyměňujte si recepty, zkušenosti, novinky z oblasti zdravého stravování. Bavte se o tom, kde jsou v blízkosti farmářské trhy, jakým způsobem lze nakupovat zdravě bez větší námahy. Požádají-li vás přátelé nebo rodina o radu v oblasti zdravé stravy, zkuste jim informaci vyhledat a poslat nějaký relevantní článek nebo odkaz na zdroj.
5. Prohlubte vztah k lokálním potravinám.
Součástí trvale udržitelného zdravého stravování je i návrat k přirozeným formám potravinových systémů. Upřednostňováním lokálních potravin se zároveň víc napojujete na přírodu. Využívejte sezónní lokální potraviny, které vám poskytnou přesně takovou výživu, kterou vaše tělo v daném období roka potřebuje.
Lokální jídlo nás sbližuje. Propojuje místní producenty se spotřebiteli. Podporuje pocit sounáležitosti a komunity.
Nikdo z nás nežije izolovaně – ve vakuu. Každý z nás je napojen na prostředí, v němž žije, pracuje, potkává jiné lidi. Naše zdraví tedy závisí i na zdraví širších přírodních a společenských celků, v nichž žijeme. Podporou lokální produkce přirozeně přispíváme k posílení místní zdravé ekonomiky a šetříme životní prostředí. A to je moc důležitý přínos lokálního jídla pro celkové zdraví (wellness).
Navštěvujte farmářské trhy. Upřednostňujte (dle svých finančních možností) drobné bio prodejny před supermarkety nebo alespoň podporujte lokální výrobky v supermarketech. Využijte čas od času bedýnkové systémy. Nebo se rovnou zapojte do KPZ systému[3], máte-li takovou možnost. Přečtěte si o hnutí slow food. Navštivte komunitní zahrady. A budete se cítit doslova součástí lokální produkce… Tyto zkušenosti ve vás vytvoří hluboký vztah k zdravému, čerstvému jídlu. To vám garantujeme. 🙂
6. Připravujte si jídlo doma.
Záměrně neříkáme „vařte si“. Množství zdravých jídel je totiž lepší připravit bez tepelné úpravy. Každopádně si jídlo pravidelně připravujte doma. Proč je to tak důležité?
Do přípravy totiž vkládáte pozitivní energii a dobré úmysly. Servírujte si doma zdravá jídla tak, aby vypadala krásně už jenom na pohled. Připravujte jídla společně s partnerem nebo jako rodina. Zaangažováním všech členů rodiny tak můžete při přípravě jídla strávit (dnes tak drahocenný) společný čas. Čas přípravy i konzumace jídla se skvěle hodí pro vzájemnou komunikaci o tom, co se stalo během dne… To všechno buduje trvalý vztah k zdravému jídlu. Vytváříte si silné pozitivní asociace se zdravím jídlem, a to ne jenom na úrovni smyslů, ale i na úrovni emocí, což je ještě důležitější (viz bod 1).
A je tu ještě jedna věc, která stojí za úvahu. Slyšeli jste již o tzv. contrafreeloadingu? Contrafreeloading je jednání, které bylo pozorováno u množství druhů zvířat. U většiny zvířat platí, že když mají možnost vybrat si mezi jídlem, jehož získání je nestojí žádné úsilí, a jídlem, k němuž se musí propracovat (např. vyhrabáním ze země), vyberou si druhou možnost. Zkrátka je víc baví, když je jídlo zaslouženo… Se zvířaty nás jistě spojuje hodně biologických instinktů. Instinkt v duchu hesla „čím víc námahy, tím chutnější odměna“ mezi ně jistě patří.
Je dokonce experimentálně potvrzeno[4], že jakmile je zdravé jídlo součástí rituálu, do něhož jsme osobně zapojeni – jako v případě přípravy jídla doma vlastními silami – naše radost z jeho konzumace se zvyšuje. Právě časový rozestup mezi započetím přípravy jídla (které se účastníme) a možností jídlo konzumovat totiž zvyšuje náš požitek z jídla.
7. Dívejte se na zdravý způsob stravování v širších souvislostech.
Vaše zdravé nákupy podporují maloobchodníky, kteří podnikají v oblasti zdravé výživy. Díky vašim uvědomělým volbám (nakupování v specializovaných zdravých výživách a e-shopech, nakupování lokálních potravin, stravování se v zdravých bistrech nebo restauracích atp.) může na trhu působit čím dál tím víc inspirativních wellness podnikatelů, kteří revitalizují naši ekonomiku.
Jak řekl Michal Skala, zakladatel platformy Letsbegreen v našem společném rozhovoru o tom, jak žít ve městech víc udržitelně – „Tím, že si dnes 80 procent lidí kupuje výrobky bez zohlednění jejich kvality, spravedlivého obchodu (fair trade) a původu, je dost těžké výrazně hýbat s cenami. Co kdybychom si představili opačný extrém? Jaké by to bylo, kdyby 80 procent lidí kupovalo jenom bio a eko výrobky? Pak by výrobci mohli produkovat víc a my (obchodníci) bychom ceny dokázali pořádně stlačit dolů…“
Na rozdíl od milionů lidí v rozvojových zemích vy máte možnost zvolit si zdravé stravování. Buďte vděční za tuto možnost a využívejte ji tak často, jak jen to jde. Pomáháte tím ne jenom sobě, ale i svému okolí.
8. Dejte si čas od času pohov.
Občasné „zhřešení“ nezdravým jídlem nemá vliv na vaše zdraví, obzvlášť, když si takové „zhřešení“ dopředu naplánujete. Existují různá opatření, která můžete udělat ještě před tím, než se pustíte do nezdravého jídla, a která sníží negativní důsledky jeho konzumace na váš organismus na minimum[5].
Nebuďte extrémní, co se týče lpění na zdravé stravě. Nenechte zdravou stravu, aby nad vámi získala větší moc, než je zdravé…
Jak píše Karin G. Retier, výživová poradkyně: „umění pustit není jednoduché, dosahujete-li se zdravou stravou skvělé výsledky, jíte čistě a udržujete se v kondici. Možná se cítíte úzkostlivě při pomyšlení, že zdravou stravou necháte chvíli být. Připadá vám to jako začátek cesty z kopce. Ale v životě se vyskytne množství situací, kdy je za potřebí jednat flexibilně, abychom uspěli. A stravovací návyky nejsou výjimkou.“
My jsme si také prošli takovým extrémně neflexibilním obdobím, kdy jsme se zdravé stravy nechtěli vzdát téměř vůbec. Ačkoliv s námi zdravé jídlo tou dobou dělalo divy a my jsme se cítili úplně skvěle, nebyli jsme flexibilní. Tato naše nepružnost několikrát vyústila do značně komických situací. Třeba během jednoho výletu napříč pobaltskými státy, který jsme jeli jako backpackers. Tou dobou jsme chtěli být „dokonalí“ v zdravém stravování a v žádném případě „nepolevit“. A jelikož jsme vůbec nechtěli jíst pečivo, jako nejvhodnější alternativa se jevily saláty. V jednom hostelu, kde nebyla kuchyň, jsme při výrobě salátů „museli“ improvizovat v koupelně. Záchodový poklop v koupelně o rozměrech 2 x 2 m² asi poprvé ve své historii sehrál roli kuchyňské linky. Z této snahy o dokonalost jsme později vyrostli…
9. Nebuďte zastánci filosofie „buď všechno, nebo nic“.
Když přijmete možnost být nedokonalí, jistě si ulehčíte život. Na druhé straně, občasné přešlapy svádějí k frustraci a snaze dělat nové začátky. Naučte se ale nedělat žádné hrubé čáry nebo plánovat nové začátky a podobně. Neplánujte diety od pondělí nebo od příštího měsíce. Není problém, když během určitého období (během něhož vlastně nemáte sebemenší důvod stravovat se nezdravě) saháte častěji než jindy po jídlech, která nejsou v souladu s vašimi výživovými principy.
Konejte v přítomnosti a rozhodujte se o stravě tady a teď dle cíle, k němuž směřujete. Jestli je vaším cílem život plný vitality, pak místo předsevzetí typu „zítra začínám od začátku“ raději ještě dnes uplatněte pravidlo „kvalita má přednost před kvantitou“, je-li to možné.
Nemusíte se zříci pochutin, jakými jsou čokoláda nebo pečivo, když právě cítíte, že jim neodoláte nebo je potřebujete (třeba v zimě, když si vaše tělo zrovna neříká o ovoce). Můžete se ale rozhodnout pro jejich zdravější varianty. Vyberte si místo mléčné čokolády čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Nebo si upečte v troubě za 20 minut vlastní „chléb“ ze zdravých surovin a zdravé mouky (nepotřebujete ani kvásek). Nebo si prostě dejte občas (!) pizzu, když na ni máte pořád chuť, a neřešte to… Výčitkami si nepomůžete, spíš ublížíte…
Pak se vraťte zase zpátky k přísnějším způsobům. Zjistíte, že se vám nic nestalo. I to je dobrá zkušenost…
10. Najděte si motivaci s „malým m“ i motivaci s „velkým M“, proč jíst zdravě.
Dlouhodobá motivace vám udá směrování v zdravém stravování na několik let. Dlouhodobě se můžete motivovat třeba tím, že svůj přístup ke zdravému stravování budete chápat jako zdroj inspirace pro ostatní. Vždyť nejlepší způsob, jak ukázat cestu k zdravé stravě svým blízkým (dětem, partnerovi, a zejména rodičům zvyklým na tradičnější pokrmy…), je být dlouhodobě poctivým osobním příkladem.
Čas od času je ale příjemné mít i velice konkrétní, bezprostřední důvod, proč… Krátkodobou motivací může být například cíl využít zdravé jídlo při léčbě nemoci. Vaše důvěra ke stravě se tak ještě víc prohloubí, protože bude založena na dalších pozitivních osobních zkušenostech.
Asi vás napadlo, že těchto deset kroků představuje naši vlastní cestu ke zdravému stravování. Dnes by už pro nás bylo opravdu těžké rozejít se se zdravým jídlem. Vždyť jsme toho už tolik společně prožili. Tolik nás toho spojuje.
Se zdravým jídlem máme vztah.
[1] Mezi sofistikovanější způsoby lze označit např. obsahový marketing některých potravinových řetězců. Prostřednictvím tvorby zajímavého obsahu, který je zdarma, si obchodníci budují vztah se spotřebiteli a získávají jejich dlouhodobou pozornost (např. Kuchyně Lidlu).
[2] Steve Gagné, Energetika jídla. Spirituální, emocionální a nutriční vliv toho, co jíme. Eugenika (2011, s. 65.
[3] KPZ je zkratkou pro komunitou podporované zemědělství. Jde o systém nákupu potravin organizovaný komunitou spotřebitelů. Společenství spotřebitelů nakupuje přímo od producentů potravin, přičemž všichni společně sdílejí jak bohatství úrody tak i riziko případné neúrody. Víc o KPZ si můžete přečíst na stránkách www.kpzinfo.cz.
[4] Toto tvrzení se opírá o výsledky z vědecké studie: Vohs, J., Y. Wang, F. Gino, and M. I. Norton. „Rituals Enhance Consumption,“ Psychological Science, 2013.
[5] O způsobech řízení rizik spojených s případy, že se chystáte „zhřešit jídlem“ si můžete víc přečíst v knize Čtyřhodinové tělo od poněkud excentrického ale přesto fenomenálního propagátora vědy a bloggera Tima Ferrise.