Chlorella – jednička v detoxikaci
Díky vysokému obsahu chlorofylu a speciální vláknině umí na sebe chlorella navázat množství pesticidů, toxinů, těžkých kovů, zbytků léků a jiných škodlivin a následně podpořit jejich vyloučení z těla. Pravidelná konzumace chlorelly zpomaluje stárnutí a má omlazovací účinky.
Doporuč produktSpecifikace
- Rostlinný zdroj proteinu – obsahuje až 60 % proteinu ve formě jednoduché aminokyseliny či peptidů s krátkým řetězcem, který je velice lehce stravitelný. (Naproti tomu jsou živočišné bílkoviny tvořeny dlouhými řetězci, které náš organismus musí nejdřív rozložit na aminokyseliny, vstřebat je v tenkém střevě a pak z nich vytvořit vlastní proteiny. Získání proteinů z masa nás tedy stojí mnohem víc energie.)
- Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu – obsahuje 2–7 % chlorofylu. Na první pohled se to zdá málo, přesto se v chlorelle nachází 5x více chlorofylu než v mladé pšenici, 10x více než ve spirulině a 12x více než v mladém ječmeni. Chlorofyl má silné detoxikační účinky. Navíc napomáhá organismu zbavovat se nepříjemných pachů (často způsobeny například trávením těžkých jídel nebo konzumací nevhodné kombinace – i když zdravých – potravin).
- Její unikátnost spočívá v obsahu vysoce účinných látek, které jsou komplexně označovány jako růstový faktor – CGF. Jedná se o prvky a sloučeniny obsažené v buněčném jádru chlorelly. Růstový faktor podporuje buněčnou regeneraci, růst nových buněk a tvorbu prospěšné mikroflóry ve střevech. Největší podíl růstového faktoru obsahuje Chlorella pyrenoidosa.
- Obsahuje vitamín C, vitamín E a všechny známé vitamíny skupiny B (včetně B12, což z chlorelly dělá ideální zdroj výživy pro vegetariány a vegany).
- Rostlinný zdroj vápníku (proto je ideální pro alergiky).
- Zdroj hořčíku, draslíku, železa, zinku, jodu a manganu.
- Zdroj aminokyseliny tryptofan, ze které se tvoří serotonin – hormon, jemuž vděčíme za spokojenost a dobrou náladu :). Proto je chlorella využívána i jako přírodní antidepresivum.
- Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, ribonukleové kyseliny a antioxidanty.
- Užívání chlorelly má díky jejím vlastnostem omlazující účinky.
- Nevykazuje žádné vedlejší účinky.
Příběh
Chlorella je jednou z nejstarších sladkovodních řas na zemi. Dlouho však zůstávala v utajení, protože její buněčná stěna je příliš pevná. Výzkumy o jejich mimořádných zdravotních účincích se rozběhly až po roce 1940. Japonští vědci v tom období vyvinuli speciální technologii, díky které rozlomili její buněčnou stěnu a dostali se ke zkoumání jejích živin, aniž by došlo k jejich poškození. Dnes je chlorella jedním z nejžádanějších potravinových doplňků na světě vůbec. Miliony lidí, zejména v Japonsku a USA, již okusili její skvělé detoxikační účinky a posílili tak své zdraví.
Chlorella je dnes díky svým skvělým účinkům na lidský organismus označována jako superpotravina. Dokonce aspiruje stát se potravinou budoucnosti. Její pěstování je relativně snadné a nenáročné na přírodní zdroje. Když má dostatek slunečního záření a čisté filtrované vody, roste velice rychle. Během jednoho dne se řasa zvětší až čtyřnásobně, co je v rostlinné říši velice ojedinělé. Malé množství řasy je nabité ohromným množstvím proteinu, chlorofylu, aminokyselin, vitamínů a stopových prvků. Chlorella má potenciál poskytnout dostatek živin světové populaci, aniž by bylo její pěstování vysoce náročné na spotřebu přírodních zdrojů.
Chlorella jako potravina budoucnosti
V říjnu 2015 jsme navštívili EXPO 2015 V Miláně, s hlavním tématem „Feeding the planet, energy for life“. V pavilonu Future Food District (pavilon potravin budoucnosti) jsme natrefili na velice zvláštní objekt, který sestával z desítek trubic a z dálky působil jako nějaká obrovská laboratoř. Když jsme pak přišli blíž, všimli jsme si, že vevnitř trubic rostou řasy. Byla to jakási městská pěstírna chlorelly. Tento agro-urbánní systém pro pěstování chlorelly byl navržen britským studiem EcoLogicStudio, které se zaměřuje na environmentální design a navrhování soběstačných budov ve městě. Svůj projekt, který byl součástí výstavy EXPO 2015, pojmenovali „Urban Algae Folly“. Tato městská pěstírna je důkazem toho, že pěstování chlorelly je možné i ve městě. EcoLogicStudio zkonstruovalo systém, kde pomocí filtrované vody, která teče trubicemi, a slunečního záření roste a bují sladkovodní řasa. Znáte snad jinou superpotravinu nabitou tolika živinami, jejíž pěstování je možné nezávisle na půdě?
Její využití ve městech ještě nedosáhlo plného potenciálu. Chlorella totiž působí jako revoluční čistička vzduchu. Okysličuje vzduch a navíc umí absorbovat CO2 10násobně efektivněji v porovnání se stromy. Návrat k jednobuněčné sladkovodní řase chlorelle může ozdravit nejen naše těla, ale i životní prostředí. Své označení „superpotravina“ tedy nese skutečně zaslouženě.
FAQ
Na které orgány v mém těle působí chlorella detoxikačně?
Chlorofyl obsažený v chlorelle očišťuje zejména játra. Když jsou játra zdravá, můžou správně vykonávat svou detoxikační funkci v našem těle. Chlorella je navíc účinná při čištění krve. Váže na sebe toxiny nacházející se v krvi a tkáních a podporuje jejich vylučování z těla. Upravuje rovněž střevní mikroflóru, čímž se zlepšuje trávení.
Je chlorella účinná ve vylučování a zbavování se karcinogenních látek a těžkých kovů?
Ano, chlorella je úspěšná i ve vylučování karcinogenních látek a těžkých kovů. Potvrdily to experimenty prováděné japonskými vědci.
V roce 1999 byla publikovaná studie japonských vědců pod vedením K. Mority, která se týkala vylučování polychlorovaných bifenylů (PCB). Jsou to látky, které se hromadí v tkáních a působí karcinogenně. Tělo se jich zbavuje velice obtížně. Experiment, který byl předmětem studie, se prováděl na krysách. Do stravy jim přidávali sloučeniny PCB a poté byla některým krysám podávána strava obohacena o 10 % chlorely. Krysy konzumující chlorellu dokázaly vyloučit mnohonásobně víc PCB než ty, které chlorellu nekonzumovaly.
Jiný experiment prováděn doktorem Ichimura z Toyama univerzity potvrdil, že pacientům trpícím otravou těžkými kovy pomohlo pravidelné užívání chlorely k vyloučení těchto škodlivin. Bylo jim podáváno 30 tablet denně – přibližně 6 gramů. Výsledek potvrzuje, že chlorella podporuje detoxikační funkci jater.
Která chlorella je nejkvalitnější a nejúčinnější? Kterou si vybrat, když na trhu působí tolik výrobců a značek?
Netroufáme si říct, který výrobce a která značka je nejlepší, když to o sobě tvrdí téměř všichni. 🙂 Sami se však při výběru chlorelly řídíme parametrem BIO kvality. Jak jsme zmínili, chlorella roste velice rychle a je nenáročná na podmínky. Proto je v případě chlorelly BIO kvalita zárukou vyššího výživového standardu. Kvalitnější podmínky při pěstování = kvalitnější nutriety. Pak samozřejmě záleží i na stavu vašeho organismu, protože zanesený organismus není schopen přijmout a využít všechny nutriety naplno. Výhoda chlorely spočívá v tom, že vám pomůže nejdřív v detoxikaci organismu, čímž se následně zvýší i vaše vstřebatelnost živin a nutričních látek, které jsou v chlorelle obsaženy. Proto doporučujeme užívat chlorellu dlouhodoběji.
Kolik gramů chlorelly mám užívat?
Doporučená denní dávka chlorelly je 5 gramů pro dospělého člověka, přibližně 15–20 tablet, které je vhodné rozdělit do tří dávek. Nejideálnější je užívat chlorellu 30 minut před jídlem. Nezapomeňte během dne na dostatečný příjem tekutin, který je pro detoxikační proces naprosto nezbytný.
Skutečně nemá žádné vedlejší účinky?
Užívání chlorelly je naprosto bezpečné. Přesto se můžou objevit průvodní potíže jako nadýmání a nevolnost. Časté jsou taky kožní potíže – vyrážky, hnisavá ložiska nebo ekzémy. Jedná se o projev detoxikace, a proto jeho rozsáhlost a závažnost závisí na aktuálním stavu vašeho organismu. Pokud se obáváte uvedených projevů, začněte s užíváním menšího množství. Pak postupně po pár dnech nebo týdnech zvyšujte dávku. Pro tělo to pak nebude takový šok.
- Zdrojem informací je kniha Zelené potraviny od autorky Marie Dallen a taky naše vlastní zkušenosti.